12 Ιουν 2011

Πόσο ασφαλείς είναι υπηρεσίες σαν το iCloud σήμερα, όταν οι hackers κάνουν πάρτυ στο web?

Τον τελευταίο καιρό, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι επιθέσεις των hackers σε databases μεγάλων εταιρειών έχουν γίνει όλο και συχνότερες.
Τελευταίο παράδειγμα η Citibank στιν Αμερική πριν από λίγες μέρες, όπου 200,000 κάτοχοι καρτών ήταν τα θύματα των hackers.
H υπόθεση έχει αναληφθεί από το FBI και σύμφωνα με πληροφορίες ένας στους τέσσερις hackers έχουν γίνει πληροφοριοδότες τους.

Η σημερινή εποχή και ο τρόπος που οι πληροφορίες μας,όλων των ειδών , βρίσκονται στο διαδίκτυο, αποτελεί έναν παράδεισο για τον επαγγελματία hacker.

Ο κύριος στόχος τους δεν είναι άλλος από τις πιστωτικές κάρτες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.Μπορούν να βγάζουν εκατομμύρια δολλάρια "σπάζοντας" συστήματα ασφαλείας και κλέβοντας κωδικούς και πληροφορίες από τραπεζικούς λογαριασμούς και κάρτες.

Το FBI χρησιμοποιεί κάποιες old-fashioned τακτικές για να τους αντιμετωπίσει που δείχνουν να είναι και οι πιό αποδοτικές: Εκμεταλλεύονται το μικρό ψάρι για να πιάσουν το μεγάλο.
Τελευταία συνελλήφθει ένας hacker που κατάφερε να σπάσει συστήματα ασφαλείας και να αποκομίσει κέρδος από ATΜ.Ο Albert Gonzales λοιπόν έγινε ο νέος συνεργάτης του FBI, καθώς για 75.000$ τον χρόνο ''στριμώχτηκε" μετά την σύλληψη του, για να αναλάβει τον ρόλο του ρουφιάνου.
Ήταν αυτός που είχε την ευθύνη να δείξει στους ανθρώπους του FBI τον δρόμο για να συναντήσουν τα "μεγάλα ψάρια".

 Οι δυνατότητες και οι νέοι ορίζοντες που άνοιξαν με την νέα συνεργασία του Gonzales ήταν πολλοί για να μην τους εκμεταλλευτεί και έτσι έφαγε 20 χρονάκια καθώς δεν άντεξε και έκανε κρυφές επιθέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες και τραπεζικούς λογαριασμούς δουλεύοντας σαν πληροφοριοδότης του FBI.

Σύμφωνα με έναν hacker ο οποίος βρίσκεται στο χώρο για χρόνια και έχει δει την εξέλιξη του hacking από κοντά, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.Παλιότερα ο hacker έσπαγε συστήματα ασφαλείας για λόγους προσώπικής ικανοποίησης και για να τεστάρει τις δυνατότητες του.Σήμερα όλα κινούνται γύρω απ ' το χρήμα καθώς με τόσες κερδοφόρες πληροφορίες που διακυβέβονται στο web οι δυνατότητες είναι τεράστιες και οι προκλήσεις μεγάλες για τους hackers.

To iCloud, η νέα cloud υπηρεσία της Apple που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα είναι η νέα πρόκληση των hackers.
Mε servers που θα κρύβουν τόσες πληροφορίες για χρήστες Apple συσκευών ανά τον κόσμο, η όρεξη των hackers είναι σίγουρο ότι άνοιξε και το θέμα πλέον είναι τι μέτρα έχει πάρει η Apple για να αποτρέψει τέτοιες προσπάθειες.

H προστασία των servers από φυσική επαφή είναι σίγουρα μεγάλη, καθώς φυλάσσετε από εταιρείες security και χωρίς id κανείς δεν έχει πρόσβαση στις τεράστιες εκτάσεις των servers  του iCloud.
Τι γίνεται όμως για το Web?

O Mitnick Που αναφέραμε προηγουμένως, δήλωσε πως προσλήφθηκε για να τεστάρει τις υποδομές του cloud στην Nότια Αμερική και πώς κατά τη διάρκεια ενός 15λεπτου τηλεφωνήματος με τον Jobs και κάποιους από το τεχνικό τμήμα, κατάφερε να έχει πρόσβαση σε θέματα που μόνο οι administrators είχαν.
Γεγονός βέβαια που δεν μπορεί να κάνει ούτε τον Jobs ούτε τον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει την υπηρεσία να αισθάνεται άνετα.
Μένει να δούμε πόσο καλά θα οργανωθούν τα συστήματα ασφαλείας ώστε να μην είναι προσβάσιμα στους φιλόδοξους hackers.





[Via]









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου